Súlyproblémával küzdök

A túlsúlyos vagy elhízott állapotot a test nem véletlenül alakítja ki. Ez nem szerencsétlenség, genetika vagy balsors kérdése, hanem ok-okozati összefüggések eredménye. A genetika ebben csak 10%-ban felelős. Ha vissza akarjuk állítani az ideális tartományba a testösszetétel értékeket, azaz le akarsz egészségesen fogyni, akkor alapvetően 3 területen kell változásokat elindítanod. Ez a 3 terület a gondolkodásmód, a táplálkozás és a testedzés.

Ami viszont kiemelten fontos, hogy ezek a területek a tartós és egészséges fogyás szempontjából eltérő hatékonysággal bírnak. A legnagyobb jelentősége a siker szempontjából, a gondolkodásmódnak van, ez 50%. A második helyen van a táplálkozás 35% jelentőséggel, és harmadik helyen a testedzés 15% jelentőséggel. Természetesen mind a három területtel foglalkozni kell, de nagyon fontos, hogy megfelelő sorrendben és jól csináljuk, azaz életmódot váltsunk mesterfokon.

Első lépésben fontos tisztázni, hogy ki számít túlsúlyosnak és ki elhízottnak. Nem csak az a lényeg, hogy hány kg-ot mutat a mérleg!

Az fontos igazán, hogy annak a testsúlynak hány %-át teszi ki a sovány izomtömeg, hány %-a zsír, mekkora a zsigeri zsír (belső szervek zsírtartalma), és mekkora sejt közötti tér víztartalma. Továbbá figyelembe kell venni a kort, a nemet és a testmagasságot is. Így lehet meghatározni pontosan azt, hogy számunkra mi az ideális, egészséges forma és ehhez képest hol tartunk. Ha tartós változást akarsz elérni és le akarsz véglegesen és egészségesen fogyni, akkor nagyon fontos, hogy először tisztázd, honnan indulsz.

Hiszen az autó navigáció sem tudja addig megtervezni az utat a célhoz, ha nem tudja a kezdő koordinátákat. Ezért a testsúly méricskélése helyett koncentrálj a testösszetétel mérésre. Ez jóval reálisabb képet ad. A testzsír % és az testizom % aránya fogja megmondani azt, hogy a tested súlya milyen tartományban van és tényleg hova tartozol ez alapján.

Ezen az ábrán a testzsír % mérésével látható, hogy ki hova tartozik az értékei alapján. A testzsír % azt mutatja meg, hogy a testtömeg hány %-át teszi ki a zsír.

Mi úgy tekintünk egy túlsúlyos, vagy az elhízott állapotra, mint egy betegségre. Hiszen egy egészséges test testzsír % értéke a normál tartományban kell legyen. Amennyiben a testsúlyod, testzsír %-od, sovány izomtömeg %-od és zsigeri zsírod korodhoz, nemedhez és magasságodhoz képest a normál tartományban van, akkor sokkal nagyobb valószínűséggel maradsz egészséges. Ha pedig nem így van, akkor sokkal nagyobb valószínűséggel leszel beteg. Ha ehhez még azt is megmérjük, hogy milyen a sejt szintű vitalitásod, azaz, sejtjeid hány %-ban vannak ellátva energiával életmódod és táplálkozásod hatására, és ez az érték 80% fölött van, akkor egy betegség kialakulásának valószínűsége elenyésző lehet számodra.

A kóros elhízás hátterében legtöbbször a szervezet hormonális zavara áll, amilyen például a leptinrezisztencia. A leptin egy hormon, amit a zsírsejtek termelnek. Minél elhízottabb valaki, annál több zsírsejtje van, ebből kifolyólag annál magasabb a szervezetében a leptin szint. Normál esetben ezt érzékeli az agy és ezért sejt szinten kiadja a parancsot a fogyásra, hogy fenntartsa a test optimális zsírháztartását, azaz testösszetételét. Az ideális testösszetétel szintet más néven alapértéknek is nevezhetjük. Elvileg a szervezet mindig igyekszik ezt az alapértéket egyensúlyban tartani és ezáltal szabályozza a testösszetételt.

A probléma akkor van, amikor a szervezet ezt az alapértéket valamilyen okból kifolyólag eltolja, vagy a kóros elhízás vagy a kóros fogyás irányába. Ennek számos oka lehet.

Ha például az alapérték a zsírosodás irányába tolódik el, akkor a szervezet blokkolja azokat a receptorokat, amelyek érzékelik a testben lévő leptin szintet, azaz hiába van sok zsírsejt a testben és hiába magas emiatt a leptin szint, azt mégsem érzékeli az agy megfelelőképpen, ennek következtében hagyja, hogy egyre több zsírsejt halmozódjon fel, és bekövetkezik a kóros elhízás. Ilyenkor a test érzéketlenné válik a leptin mennyiségre és nem adja ki a parancsot a fogyásra, azaz leptin rezisztencia alakul ki.

Leptin rezisztenciát tud okozni, ha valakinek:

  • krónikusan megemelkedik a kortizol (stresszhormon) szintje akár a vérplazmában, akár a sejten belül
  • tartósan megemelkedik a trigliceridek száma (vérzsír egyik összetevője)
  • inzulinrezisztenciája van (nem érzékeli megfelelően a szervezet a vérben keringő szőlőcukor lebontásához szükséges inzulin hormont)
  • megemelkedik a gyulladást keltő citokinek (jelzőmolekulák) száma

A fent felsorolt leptinrezisztenciát kiváltó tényezők hátterében legtöbbször lelki, táplálkozásbeli és fizikai stressz problémák állnak. A jó hír, hogy ez mind orvosolható. Ugyanis az alapértéket vissza lehet állítani azzal, ha megszűntetjük a leptinrezisztenciát kiváltó stressz forrásokat. Ilyenkor a test újra leptin érzékeny lesz és ezáltal visszaáll az ideális testösszetételre, így bekövetkezik a természetes és egészséges fogyás, ami aztán tartósan meg is marad.

Kórós elhízást tud okozni az is, ha valakinek alulműködik a pajzsmirigye, vagy a vegetatív idegrendszerének passzív (paraszimpatikus) oldala túlzottan megerősödik. De nagy szerepe van az elhízásban annak is, ha valakinek rendellenesen működik az agy amigdalának nevezett területe, vagy ha túl van terhelve az agyalapi mirigye.

Ezek a problémák egy teljes életmódváltással rendszerint remekül kezelhetőek és visszaállítható vele az egyensúly. Ezért a fogyókúrának semmi értelme és rendszerint ezért nem is hoznak eredményt. Egyensúlyt kell létrehozni, mind idegrendszeri, mind emésztőrendszeri, mind hormonális szinten és akkor a test természetes módon fogja felvenni és megtartani az ideális testsúlyát és testösszetételét.

Ha túlsúllyal küzdesz, akkor először javasoljuk, hogy IDE KATTINTVA jelentkezz hozzánk 1/1-es konzultációra.